S první adventní nedělí se všude rozvoní svařák, punč a vaječňák. Tyto dobroty seženete v předvánočním období takřka na každém roku. Co se ale na Vánoce trochu rozmazlit a dopřát si lahodný koktejl? Přinášíme tipy na pět receptur, s nimiž bude vánoční atmosféra ještě svátečnější a jejichž příprava vám nezabere víc než pár minut.
Vánoční punč
- 4,5 cl rumu
- 1,5 cl brusinkového džusu
- 0,75 cl třešňového džusu
- 1,5 cl hustého cukrového sirupu (poměr 2:1 cukr a voda)
- 6 cl zázvorové limonády
- špetka nového koření
- špetka strouhaného čerstvého zázvoru
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Punč patří mezi sváteční stálice. Vyzkoušejte jemně pikantní variantu se zázvorem a třešňovou šťávou. Připravit si jej můžete i v nealkoholické variantě – stačí vynechat rum. Do šejkru nadávkujte všechny ingredience kromě zázvorové limonády. Přidejte led a důkladně protřepejte. Opatrně přeceďte do sklenice naplněné ledem a dolijte zázvorovou limonádu. Na závěr jemně zaprašte mletým zázvorem a podávejte.
Champagne Snowball
- 6 cl šampaňského (či jiného šumivého vína)
- 3 cl sherry
- 1,5 cl lime cordialu
- 6 cl vaječného likéru
Koktejlovou verzi sněhové koule si zamilujete. Bublinky, sladkost i jemná kyselost – tenhle drink má vše, co si vánoční čas žádá. Do vychlazené sklenice typu flétna nalijte šumivé víno. Do šejkru vložte led a nadávkujte veškeré ingredience (kromě šumivého vína). Dobře protřepejte a přes sítko přilejte k bublinkám. Ozdobte kůrou z limetky, jemně zasypte kakaem a podávejte.
The Reindeer
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 4 cl vodky
- 1,5 cl chilli sirupu
- 0,5 cl čerstvé citronové šťávy
- šampaňské (či jiné šumivé víno) na dolití
Slovo reindeer znamená v češtině sob. Právě tímto Santovým mazlíčkem je koktejl inspirován – včetně sladké třešně na ozdobu, která má symbolizovat červený sobí nos. Do šejkru vložte zázvor a muddlerem jemně podrťte. Přidejte led, vodku, sirup, citronovou šťávu a dobře protřepejte. Sceďte do vychlazené sklenice typu flétna a dolijte šampaňským. Ozdobte snítkou cesmíny a třešní Maraschino.
Perníčkové Martini
- 6 cl vodky
- 3 cl suchého vermutu
- 0,75 cl amaretta
- 0,75 perníčkového sirupu
Martini není nuda! Zejména bude-li mít příchuť lahodného vánočního perníčku. Do míchací sklenice nadávkujte všechny ingredience a led. Dobře promíchejte a pomocí barmanského sítka přelijte do sklenice na Martini. Ozdobte perníčkem nebo zázvorovou sušenkou a podávejte.
Chocolate Orange Espresso Martini
- 4,5 cl vodky
- 1,5 cl Créme de Cacao
- 1,5 cl Créme de Cafe
- 3 cl espressa
Čokoláda si s pomerančem rozumí, stejně tak espresso s vodkou. Ochutnejte překvapivou kombinaci čtyř surovin, které spolu báječně fungují. Všechny ingredience dobře prošejkrujte s ledem a přes sítko nalijte do sklenice na Martini. Ozdobte kouskem čerstvého nebo sušeného pomeranče a podávejte.