Každý známe ty dny, kdy se na nás valí práce, povinnosti nebo rodinné záležitosti a poslední, na co máme pomyšlení, je strávit hodiny u plotny. Sama jsem si tím nesčetněkrát prošla. Přitom však všichni potřebujeme kvalitní a vyvážené jídlo, které nám dodá energii a podpoří zdraví. Proto se s vámi chci podělit o 5 receptů, které jsem vyzkoušela, upravila k obrazu svému a které mi již kolikrát v hektických obdobích zachránily den, nebo alespoň jídelníček.

1. Rychlý salát s quinou a zeleninou

Quinoa je superpotravina, která se rychle vaří, obsahuje hodně bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínu B. Navíc je v kuchyni velmi univerzální. K tomu receptu budete potřebovat uvařenou quinou, kterou smíchejte s nakrájenými rajčaty, okurkou, paprikou a trochou kukuřice. Směs dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Množství ingrediencí zvolte podle vlastních chutí. Když jsem tento salát vyzkoušela poprvé, překvapilo mě, jak zasytí a jak jednoduše jej lze upravit podle toho, co mám zrovna v lednici. Skvělý je salát s quinou a zeleninou jako oběd nebo večeře.[1]

Pokud vám nějaká quinoa zbyla, můžete si z ní na příště připravit snídaňovou kaši. Chutnat vám určitě bude v teplé i studené verzi. Pro ještě lepší chuť doporučuji přidat trochu skořice a libovolné ovoce. Dalším oblíbeným receptem je zeleninová polévka s quinou, která je jak dietní, tak veganská. Skvěle zastoupí oběd i večeři.

2. Tortilla s avokádem a cizrnou

Ideální volbou, když máte jen pár minut, je také jednoduchá a chutná tortilla. Ta se dá připravit na desítky způsobů. Doporučuji například tento recept. Celozrnnou tortillu potřete hummusem, přidejte na plátky nakrájené avokádo nebo guacamole a hrst konzervované cizrny. K dochucení využijte sůl, pepř a trochu citronové šťávy. Nakonec tortillu srolujte a můžete ji podávat buď samotnou, anebo v doplnění salátu či brambor. Recept vás potěší jak svojí rychlostí přípravy, tak také tím, že si nezašpiníte skoro žádné nádobí. Tortilla navíc parádně chutná i studená, takže je ideální na cesty nebo do práce.

Zero waste kuchyně

Naučte se, jak využít zbytky a neplýtvat.

3. Polévka z červené čočky

Tento recept mi doporučila kamarádka a musím říct, že si ho nemůžu vynachválit, a to ani nejsem příznivcem čočky. Na jeden hrnec polévky budete potřebovat hrnek červené čočky, jeden rajčatový protlak, vodu, cibuli, česnek a oblíbené koření, například kari. Na oleji osmahněte cibuli s česnekem, přidejte protlak, čočku a zalijte vodou. Vařte směs asi 20 minut, dokud čočka nezměkne. Nakonec polévku dochuťte a můžete servírovat. V lednici polévka vydrží několik dní, takže si ji můžete bezproblémově připravit dopředu.

4. Smoothie bowl

Smoothie bowls jsou nejen zdravé, ale ještě vypadají famózně na Instagramu. Na jejich přípravu potřebujete jen mixér a pár ingrediencí. Osobně mám ráda smoothie bowl, jejíž základ tvoří banán. Ten doplním mražených lesním ovocem, lžičkou arašídového másla a trochou mandlového mléka. Vše rozmixuji dohladka, naliju do misky a ozdobím čerstvým ovocem, ořechy a semínky. Jedná se o super pokrm na snídaní nebo dopolední svačinu, který vám dodá dostatek energie. Konzumace smoothie bowl se pojí s mnoha pozitivními účinky na lidské zdraví. Například díky vysokému obsahu vitamínů C, A a antioxidantů podporuje imunitu. Vláknina obsažená v ovoci, ořechách a semínkách podpoří trávení a taktéž pomáhá předcházet zažívacím obtížím. Kromě toho smoothie bowl přispívá ke zdravé pleti, hydratuje ji a regeneruje.[2] 

Tip! Pokud máte opravdu málo času, místo smoothie bowl si raději připravte sklenici smoothie. Vybrat si můžete oblíbené druhy zeleniny a ovoce, které však nezapomeňte doplnit semínky či oříšky, které tělo zasytí a obohatí o zdravé tuky. Jako základ je výborný banán a krok vedle neuděláte ani přidáním rostlinného mléka, které smoothie zjemní.

Jak na hektický život?

Nejen správná strava pomůže aneb 5 účinných technik pro zvládání stresu a úzkosti.

5. Pečené batáty s bylinkovým dipem

Tento recept je o něco časově náročnější, ale výsledek stojí pořád za to. Batáty nakrájejte na kousky, posypejte je kořením (třeba paprikou, tymiánem nebo rozmarýnem), zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut, anebo dokud nebudou křupavé. Mezitím si připravte dip. Smíchejte bílý jogurt, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, trochu soli a nasekané čerstvé bylinky, třeba petrželku a kopr. Pečené batáty jsou buď skvělou zdravou svačinou nebo výtečnou přílohou k masu a rybám.[3]

O batátech se říká, že jsou jedním z nejvýživnějších druhů zeleniny. V jejich složení najdeme například vitamíny A a C, ale také draslík, vápník, hořčík nebo železo. Jelikož batáty pozitivně ovlivňují pleť, najdeme je často také v maskách na obličej.